Documentatie mtb

In jos

Documentatie mtb

Mesaj  Luc la data de Vin Ian 25, 2013 10:42 am

Mtb fundamentals partea 1. Restul partilor sunt in continuare acolo pe Youtube.Ultima editare efectuata de catre Luctl in Dum Feb 17, 2013 12:44 pm, editata de 2 ori

Luc

Mesaje : 177
Data de inscriere : 13/01/2013
Localizare : Tulcea

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: Documentatie mtb

Mesaj  Luc la data de Dum Feb 17, 2013 12:33 pm

Disciplinele de mountain bike:

All Mountain

Este un termen folosit pentru activitatile de munte, dar care nu implica actiuni extreme. Poate fi inclus si in categoria Trails-urilor (poteci) sau Singletrail, care presupun abordarea traseelor montane cu o dificultate medie. Este un termen general ce defineste mai mult un segment de biciclete decat o disciplina.

Cross Country

Reprezinta disciplina cea mai raspandita si presupune abordarea unor trasee de dificultate medie si mare (o cursa standard – 40, 50 km – o cursa lunga – 80 km), cu ajutorul bicicletei. In general bicicletele pentru Cross Country sunt dotate cu suspensie fata si cu cadru hardtail sau full suspension. Traseele se desfasoara in general in zone montane cu urcari si coborari simple sau dificile. Proba presupune terminarea unui traseu montan (potetci, drumuri de pamant etc) intr-un timp cat mai scurt desfasurandu-se intr-un circuit inchis (startul si sosirea sunt in acelasi loc).

Pentru maraton sunt utilizate biciclete asemanatoare, cu mentiunea ca traseul competitie are startul si sosirea in locuri diferite.

Downhill

Una dintre cele mai agresive probe ale mountain biking-ului. Se refera la coborarea unui traseu dificil, cu o viteza cat mai mare , astfel incat timpul parcurs pentru deplasarea pe traseu sa fie cat mai scurt. In aceasta proba sunt intalnite diferite obstacole care necesita un antrenament intens pentru depasirea acestora sau pentru sarituri. Bicicletele folosite sunt printre cele mai scumpe mountain bike-uri, aceastea avand nevoie de amortizoare cu o cursa mare atat pe fata cat si pe spate, pentru a atenua din socurile puternice. Franele sunt deasemenea printre ele mai performante din segmentul mountain bike-urilor si utilizeaza discuri cu dimensiuni mari (ex. 200 mm).

Dirt Jump

Proba se refera la parcurgerea unui traseu scurt cu doua sau mai multe rampe. Acestea sunt realizate in general din pamant. In timpul sariturii se executa pe bicicleta diferite trick-uri, care trebuie incheiate fara greseala pina la aterizare. Este o proba care solicita bicicleta foarte mult, de aceea este recomandata utilizarea pieselor sau a bicicletelor concepute special pentru asa ceva. Majoritatea bicicletelor sunt echipate cu o furca cu amortizor doar pe fata, cadrul fiind rigid (hardtail).

Trial sau Biketrial

Proba care se desfasoara pe un traseu restrans si solicita participantului sa traverseze mai multe obstacole, precum cutii, catarari pe diverse obiecte (caroserii de masini, box paleti etc). Bicicletele concepute pentru aceasta proba au cadre cu inaltime foarte mica – in general 12 inch sau mai putin. Important in parcurgerea traseelor este ca riderul sa atinga solul cat mai putin, un arbitru fiind intotdeauna prezent langa acesta pentru a-l monitoriza.

Freeride

Este fratele mai mic al downhill-ului. Traseele sunt in general presarate cu diverse obstacole : rampe de pamant, contrapante, north-shore-uri. Aceasta proba lasa riderului libertatea de a alege traseul prefarat.

Four cross ( 4x )

In cadrul acestei probe, competitorii, care pornesc in numar de 4 de la start, trebuie sa se intreaca pe un traseu inchis. Procedura de eliminare este simpla, fiecare castigator din cei 4 rideri calificandu-se mai departe si concurand cu alti 3 competitori. Aceasta disciplina vine ca sa inlocuiasca Dual Slalom-ul, care presupunea intrecerea in paralel pe un traseu a doi competitori.

Enduro

Este o disciplina aparuta recent. Aceasta nu presupune terminarea cursei cu cel mai scurt timp, ci castiga acela care reuseste mai multe ture intr-un perioada de timp stabilita de la debutul concursului. Probele sunt in general de munte, pe trasee cu diferite dificultati. Este pe cale sa devina una dintre cele mai populare disciplina din domeniul mountainbiking-ului.

Sursa:
http://www.freerider.ro/mag/care-sunt-disciplinele-de-mountain-bike-843.html

Luc

Mesaje : 177
Data de inscriere : 13/01/2013
Localizare : Tulcea

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum