Cum reglez schimbătorul de foi ?

In jos

Cum reglez schimbătorul de foi ?

Mesaj  Lucian Dan la data de Mar Iun 25, 2013 11:47 am

Cum reglez schimbatorul de foi ?


Ca sa nu te sperii din start, iti spunem : il reglezi mult mai usor decat ai regla schimbatorul de pinioane. In mare parte, principiul este acelasi, metoda de realizare este insa mai simpla.
Urmareste pasii de mai jos si vei reusi sa-ti reglezi singur schimbatorul de foi, fara sa mai apelezi la vreun service. Daca ai dificultati in intelegerea pasilor, poti sa faci click pe imaginile din dreptul pasilor pentru a intelege mai bine procedura.
Pasul 1 : coboara lantul pe foaia cea mai mica (viteza 1) apoi urca-l pe pinionul cel mai mare (viteza 1), bineinteles cu ajutorul manetelor de schimbatoare montate pe ghidon. Este primul pas ce trebuie efectuat in realizarea acestui tip de reglaj. Tot la acest pas, verifica daca schimbatorul tau a fost instalat corect.
Trebuie sa tragi de el spre exterior (spre foaia cea mai mare), pentru a verifica daca distanta intre schimbator si foaia cea mare masoara aproximativ 2 mm. Daca acesta nu atinge foaia mare si pastreaza distanta inseamna ca este in regula si poti sa treci la pasul 2. Daca nu, va trebui sa slabesti cablul care este legat de schimbator.
Repeta procedura, trage-l atat cat sa ramana aproximativ 4 mm intre schimbator si foaie, apoi strange cablul la loc. Daca schimbatorul atinge in foi exista posibilitatea sa nu fi fost montat corect. In acest caz trebuie sa-l desurubezi de pe cadru si sa-l ridici ceva mai sus. Acum poti sa treci la reglarea in sine a schimbatorului. Insa in cele mai multe dintre cazuri nu este necesara desfacerea cablului schimbatorului de foi.
Pasul 2 : reglajul limitei inferioare. In acest pas te vei folosi de surubul montat pe schimbator care este marcat cu L ( de la LOW ). Daca nu vezi niciun fel de marcaj pe acesta, este vorba de surubul cel mai din exterior.
Retine, ca exista schimbatoare cu dispunerea diferita a suruburilor, de aceea insistam sa cauti marcajul cu L din dreptul surubului respectiv. Va trebui sa umbli la acest surub in cazul in care lantul atinge de schimbator.
Insurubeaza-l spre dreapta sau desurubeaza-l spre stanga pina ce lantul se va potrivi in pozitia de mijloc in “cage”-ul schimbatorului (printre cei doi pereti laterali).
Pasul 3 : reglajul limitei superioare. De data aceasta va trebui sa urci lantul pe foaia cea mare si pe sa-l cobori pe pinionul cel mai mic. Astfel vei putea face reglajul cu ajutorul surubului de High.
Acesta trebuie sa fie insotit de litera H, sau te poti orienta reglandu-l pe cel apropiat de cadrul bicicletei. Procedura este aceeasi, il vei insuruba sau desuruba pina ce lantul se va aseza pe mijlocul “cage”-ului.
Prin “cage” se intelege portiunea metalica prin care trece lantul.
 
Pasul 4 : acum va trebui sa cobori lantul pe foaia din mijloc si pe pinionul 4 sau 5 (unul din pinioanele de mijloc).
Asigura-te ca lantul trece prin mijlocul cage-ului. Incearca acum sa schimbi foile.
Daca exista probleme poti sa faci un reglaj fin din maneta schimbatorului montata pe ghidon. Astfel, vei tensiona sau detensiona cablul in functie de directia in care il misti.
In general este necesar sa-l desurubezi, dar nu este o regula. Ajusteaza-l pina ce schimbarea foilor se va efectua corect.
In concluzie : tine cont de faptul ca trebuie sa ajustezi fin cele doua suruburi de pe schimbator. Acestea vor schimba pozitia “cage”-ului raspunzator pentru schimbarea foilor mai in exterior sau spre interiorul bicicletei. Aria de actiune a acestor doua suruburi este destul de mica, deci n-o sa rezolvi mare lucru insurubandu-le pina la capat sau desurubandu-le foarte mult. Sa le desurubezi mult nici nu este recomandat, existand riscul sa le pierzi.

Free Rider 20 August 2009


Preluat de pe FreeRider.ro
avatar
Lucian Dan

Mesaje : 210
Data de inscriere : 30/01/2013
Varsta : 51
Localizare : Tulcea E3
Telefon : 0764401347

Vezi profilul utilizatorului http://pelicanbiketulcea.ro/index.php

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum